Vejret

Her følger en lille gennemgang af hvad man skal forvente af vejret i det nordligste lapland, og i hvilke perioder man kan komme op til vores hytter.

Juni

Her starter "sæsonen" bilvejen ind i skoven bliver åbnet i starten af juni, og isen på elven er smeltet sidst i maj. Så nu er det muligt at sejle op til hytterne, og skoven er snefri, myggefri og midnatssolen hersker. En fantastisk periode. Sidst i juni, omkring 20-25/6 vågner myggene op, så herefter er der masser af myg.

Juli+august

Fantastiske måneder med masser af lys og sommertemperaturer, men også mange insekter(myg mm) Omkring 25 august går jagt på skovfugle ind. 

September+oktober

Elgjagten går ind i september måned, og myggene er væk. Under normale forhold er det stadig muligt at sejle til og fra hytterne. Dog kan der forekomme sne og is allerede i september så opholdet vanskeliggøres. Eksempelvis faldt den første sne d. 12 september 2023 og fra da af strammede vinteren bare sit greb om området med kulde og masser af sne. Så nogen gange er oktober ikke en mulighed for ophold i lapland. I disse måneder er der rigtig gode chancer for at se et fantastisk nordlys.

November+december+januar

Her hersker mørket og kuldet i lapland. I disse måneder arrangerer vi normalt ikke ture til hytterne da dagene er meget korte(solen står ikke op) og uden lys er der ikke meget ved opholdet så langt mod nord.

Februar

Nu giver det igen mening at komme til hytterne. Vi kører på snescooter fra Vittangi. Kulden er oftest massiv, ned til minus 40-45 gr, men normalt omkring minus 15-20 gr, og sneen ligger i metertykt lag over skoven. Gode chancer for nordlys

Marts +april

Sneen ligger stadig i et tykt lag, men nu dagene lange og der er tit plusgrader om dagen. Nætterne er stadig meget kolde. Nordlyset lyser ofte nattehimlen op med sit smukke skue. Turen til hytterne gøres stadig med snescooter.

Maj

Sneen begynder at smelte, og hvornår den er væk kan variere. Men tit er det midt i maj at snedækket bliver så tyndt at snescooteren ikke længere kan køre. Isen på elven smelter mellem 20-30 maj, men skovvejen er umulig at køre på, og er stadig lukket da der ofte ligger sne i skoven til omkring 1 juni.