Esrange Space Center

45 km. øst for Kiruna ligger Sverige, og nordeuropas største civile rumfartscenter - ESRANGE SPACE CENTER!

Området omfatter mere end 20 kvadratkilometer og er ganske enkelt enormt. Basen ejes af den svenske stat og er en vigtig brik i forhold til opsendelse af diverse satellitter og testraketter. Herudover foregår der omfattende forskning i nordlys på Esrange.

Vores skov ligger ret tæt på dette store center, og fra hytterne er der omkring 4 km. i lige linie til selve centret. Udenom centret er der en masse forskellige "bufferzoner" hvor man bliver advaret om at man nu befinder sig tæt på Esrange. Der kan være restriktioner for ophold i disse zoner. Men det har vi aldrig oplevet.

Esrange Hotel
Esrange Hotel

I en klar vinternat kan man faktisk se lys fra Centret fra den ene hytte. Man kan mene meget om dette center og om det er en gene eller til gavn kan være svært at finde et entydigt svar på. En af fordelene ved at centret er så tæt på er at der i hytterne er fin telefondækning. Både hvad angår opkald og data! Dette er jo en kæmpe fordel i forhold til sikkerheden.

Vi har aldrig oplevet ulemper i form af larm eller andet fra centret. Men er man i hytterne når der opsendes raketter skulle det ikke være til at undgå at høre, det skulle være ret kraftigt. Men det er altså ret sjældent og vi har aldrig hørt det.

Esrange har et fint besøgscenter, så hvis man interesserer sig for rumfart, satellitter, vejr balloner og andet isenkram er det i høj grad et besøg værd.

For at komme til Esrange skal man køre mod Kiruna, og så køre fra mod Esrange. (ca. en times kørsel fra Vittangi) Hele området er indhegnet og der er kun en indgang.

Man kan også overnatte på Esrange. De har et hotel/vandrehjem som kan bookes på deres hjemmeside.

Vi er naturligvis behjælpelige med transport og booking, hvis I ønsker at besøge dette imponerende sted. 

På linket herunder kan man læse meget mere om Esrange.